Rize’de vatandaşlar evlerinin veya çay tarlalarının heyelan riski altında olup olmadığını öğrenebiliyor.
Rize’de vatandaşlar evlerinin veya çay tarlalarının heyelan riski altında olup olmadığını öğrenebiliyor.
Prof. Dr. Ayberk Kaya:
“Rize’de heyelanın nerede olacağı konusunda detaylı çalışma yaptık”
“Merak eden vatandaşlar parsel bilgileriyle birlikte Rize İl Afet Müdürlüğü’ne ulaşarak evinin bu alan içerisinde olup olmadığını öğrenebilirler.”
RİZE – Rize’de heyelan alanlarına ilişkin çalışma sonuçlarını öğrenmek isteyenlerin, parsel bilgileriyle birlikte Rize İl Afet Müdürlüğü’ne başvurarak arazilerinin bu alan içerisinde olup olmadığını öğrenebilecekleri belirtildi.
2021 yılında Rize’de AFAD tarafından İl Afet Risk Azaltma Planı hazırlandı. Bu proje sayesinde vatandaşlar, evlerinin veya çay bahçelerinin heyelan riski altında olup olmadığını öğrenebiliyor. Vatandaşlar heyelan bölgelerini öğrendikten sonra can ve mal kaybını en aza indirecek önlemler alıyor. Vatandaşlar son dönemde afetlerin yaşanabileceği riskli alanların nereler olduğunu ve ne yapılması gerektiğini öğreniyor.
“Heyelan potansiyeli olan alanların çay alanlarına dönüştürülmesi heyelan olaylarını tetikliyor.”
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Heyelan Etüt, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ayberk Kaya, olay sayısında son 5 yılda 2 kat artış yaşandığını belirterek, “Fiziki şartları da dikkate alırsak Bölgemizin jeolojik koşulları, bitki örtüsü ve iklim koşulları, bu koşullar gerçekten bölgede yaşayan vatandaşlarımızı oldukça zorlamaktadır.Doğal afetler açısından bölgemizde en çok heyelanlar yaşanmakta, ardından sel ve kaya düşmeleri ile birlikte sel ve kaya düşmeleri yaşanmaktadır. Taşkınların bölgemize etkisi ağır.Bu olayların sayısı son 5 yılda 600 civarındayken son yıllarda bu sayı iki kat artarak 1.250 civarına ulaştı.Bu sayı arttıkça vatandaşlarımızın iki kat daha dikkatli ve dikkatli olmaları gerekiyor. Bu konuda vatandaşlarımızı uyarmamız gerekiyor. “Çay alanlarının heyelana yatkın olduğu veya bu arazilerde heyelan oluştuğunu söylemek doğru değil. Heyelan potansiyeli olan alanların çay alanına dönüştürülmesi heyelan olaylarını tetiklemektedir. Bu alanların öncelikli olarak dikkatle değerlendirilmesi gerekiyor” dedi.
“Gerekli tedbirlerin alınmasıyla hem can hem de mal kayıplarının önüne geçilecektir.”
Vatandaşların heyelan riski olan bölgeleri önceden bildiğini ve aldıkları önlemlerle can ve mal kayıplarının önlendiğini belirten Kaya, “Vatandaşların heyelan riski olan bölgeleri bulabilmesi için 2021 yılında yürüttüğümüz ‘İl afet riskini azaltma planı’ çalışmamız var. Evlerinin ve arsalarının heyelan riski altında olup olmadığını öğrenmek için Rize’de heyelanın nerede olacağı konusunda detaylı bir çalışma yaptık.Merak eden vatandaşlarımız Rize’ye başvurarak kendi alanlarının bu bölge içerisinde olup olmadığını öğrenebilirler. İl Afet Müdürlüğü alan parsel bilgilerini paylaştı.Vatandaşların önlem alması gerekiyor.Öncelikle su kanalları sürekli açık tutulmalı veya bunlar yoksa su kanalları açık tutulmalı.Bahçelerde ve yerleşim alanlarında yapılmalı. Bunun dışında vatandaşlarımızın heyelan riski olan yerlerde meskenleri ve çay bahçeleri varsa bu alanların rehabilite edilmesi için bölgenin florasına uygun, uzun köklü, suyu seven ağaçlandırma yapılarak gerekli tedbirler alınabilir. Kavak veya okaliptüs adı verilen ağaç türleri vardır. Son yıllarda vatandaşlarımızın medya aracılığıyla yaptığı uyarılar sayesinde farkındalığın arttığını gördük. Gerekli tedbirlerin alınmasıyla hem can hem de mal kayıplarının önüne geçilecek” dedi.
seben-ajans.com.tr