Kahvaltının En Sağlıklı Zamanı 08.11
Kahvaltı için en uygun saatin hangisi olduğu konusuna değinen Uzman Diyetisyen Sevgi Yavuz, “Uyandıktan sonraki ilk iki saat içinde kahvaltı yapmak, metabolizmanın harekete geçmesine yardımcı olabilir. Bu dönemde vücut, ihtiyaç duyduğu enerjiyi tüm süreç boyunca sağlamaya hazırlanır. gün. İspanyol bilim adamlarının bir çalışması var.” “Araştırma, kahvaltıyı sabah 08.11’de tüketmenin en etkili olduğunu belirledi. Araştırmalar, kahvaltıyı atlayanların akşam yemeğinde daha fazla kalori tükettiğini gösteriyor. Dolayısıyla sabah kahvaltısını atlayanlar daha fazla kilo alıyor” dedi.
Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi’nden Uzman Diyetisyen Sevgi Yavuz, kahvaltının değeri ve hangi saatlerde yapılmasının daha sağlıklı olduğu konusunda açıklamalarda bulundu.
ERKEN KAHVALTI BİLİŞSEL PERFORMANSI ARTTIRIR
Sağlık araştırmalarının sabah erken kahvaltı yapmanın bilişsel performansı olumlu etkilediğini gösterdiğini vurgulayan Uzman, şöyle konuştu: Dyt. Sevgi Yavuz, bu etkilerin özellikle 18 yaş altı öğrencilerde ve görev odaklı davranışlarda belirgin olduğunu söyledi.
KAHVALTIYA DEĞER VERENLERDE VÜCUT KİTLE ENDEKSİ DAHA DÜŞÜKTÜR
Uzman Dyt. Yavuz, “ABD’de 50 bin kişinin sağlık verilerinin incelendiği araştırmada, kahvaltıyı günün en önemli öğünü olarak gören ve uygulayan kişilerin vücut kitle indekslerinin, kahvaltı yapan kişilere göre daha düşük olduğu görüldü. Başka bir araştırmada kahvaltıyı günün en önemli öğünü olarak gören ve uygulayan kişilerin vücut kitle indekslerinin öğle veya akşam yemeğine önem verenlere göre daha düşük olduğu ortaya çıktı. Kahvaltıyı atlayanların akşam yemeğinde daha fazla kalori tükettiği gözlemlendi. Araştırmacılar bunu kahvaltının tokluk hissini artırmasına, günlük kalori alımını azaltmasına, içerdiği lifli besinler sayesinde beslenme kalitemizi artırmasına ve sonraki öğünlerde insülin duyarlılığını artırarak diyabet riskini azaltmasına bağlıyor.”
DENGELİ VE TATMİN EDİCİ OLMALI
Uzman, kahvaltının sağlık üzerindeki olumlu etkilerinin sadece metabolizma ve enerji alımıyla sınırlı olmadığını belirtti. Dyt. Yavuz, “Birçok araştırma, düzenli kahvaltı yapanların gün içinde kilolarını kontrol etmede daha başarılı olduklarını, daha sağlıklı ve istikrarlı besin seçimleri yaptıklarını gösteriyor. Vücudumuz gece boyunca büyüme ve onarım için çok fazla enerji harcıyor. Tutarlı bir kahvaltı yaparak protein ve kalsiyum seviyemizi ve gücümüzü artırıyoruz.” “Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism dergisinde 2020 yılında yayınlanan bir araştırma, tutarlı ve doyurucu bir kahvaltı yapan bireylerin, zengin bir akşam yemeği yiyenlere göre neredeyse iki kat daha fazla kalori yaktığını ortaya çıkardı” dedi.
KAHVALTI İÇİN EN SAĞLIKLI ZAMAN 08.11
Uzman, her insanın biyolojik saatinin farklı olduğunu unutmamak gerektiğini söylüyor. Dyt. Yavuz, “Bazıları sabah kahvaltısını severken bazıları daha geç saatte kahvaltı yapmayı tercih edebilir. Önemli olan kahvaltıyı atlamamak ve gün içerisinde sağlıklı beslenmeye dikkat etmektir. Kahvaltının en sağlıklı zamanı kişinin günlük beslenme düzenine göre değişebilir. rutin, yaşam tarzı ve metabolizma hızı. Ancak genel olarak sabah kahvaltısı yapmak metabolizmayı harekete geçirir, gün boyunca enerji seviyesini artırır ve zihinsel performansı destekler. Öğle yemeği için en iyi zamanın 13:30 ile 14:00 arası, akşam yemeği için ise 18:00 veya 18:30 arası olduğunu buldular. Bazı insanlar daha geç uyanma eğilimindedir. Bu gibi durumlarda Uyandıktan sonra ilk saat içinde kahvaltı yapmanız önerilir. “Bunu yaparak açlıkla ilgili hormonları düzenleyebilir ve bizi daha uzun süre dolu hissettirebiliriz” dedi.
GÜNÜN İLK ÖĞÜNÜ OLMALIDIR
Gün içinde doğru kahvaltının yapılabileceği saatlere değinen Uzman, şöyle konuştu: Dyt. Yavuz şu bilgileri paylaştı:
“Sabahın erken saatleri: Genellikle sabah saatleri vücudun uykudan uyandığı ve güce ihtiyaç duyduğu bir saattir. Sabah saatlerinde metabolizmanın daha hızlı çalıştığı düşünülmektedir.
Uyandıktan sonraki ilk iki saat: Uyandıktan sonraki ilk iki saat içinde kahvaltı yapmak metabolizmanızı harekete geçirmenize yardımcı olabilir. Bu dönemde vücut gün boyu ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaya hazırlanır.
Aç hissettiğinizde: Aç hissettiğinizde kahvaltı yapmak aşırı yeme riskini azaltabilir. Sabahları sağlıklı bir kahvaltıyla güne başlamak, gün boyunca tutarlı bir güç seviyesi sağlar.
Günün ilk öğünü olarak: Kahvaltı günün ilk öğünüdür ve vücuda gerekli besin maddelerinin sağlanması açısından önemlidir. “Kahvaltı zihinsel ve fiziksel performansı destekleyebilir.”
manyas-haber.com.tr