Georgia Tech, Çin askeri araştırmalarıyla olası bağları nedeniyle soruşturuluyor
ABD kongresinden bir komite, Çin ordusuyla bağlantılı olduğu iddiasıyla ABD’nin kısıtlamalarıyla karşı karşıya olan Çin’deki Tianjin Üniversitesi ile işbirliği yaptığı iddiasıyla Georgia Teknoloji Enstitüsü’nü soruşturuyor. Temsilciler Meclisi’nin Çin’le ilgili seçkin komitesinin Cumhuriyetçi başkanı John Moolenaar, Georgia Tech Başkanı Angel Cabrera’dan ileri teknoloji araştırmalarını içeren ortaklığın niteliği hakkında ayrıntılı bilgi talep etti.
Soruşturma, Georgia Tech’in Ocak ayında yaptığı bir basın açıklamasında, Tianjin Uluslararası Nanopartiküller ve Nanosistemler Merkezi’nde grafenden dünyanın ilk fonksiyonel yarı iletkeninin üretildiğinin vurgulanmasının ardından geldi. Kuantum hesaplama ve gelişmiş silah sistemleri gibi hem sivil hem de askeri uygulamalarda yarı iletkenlerin stratejik önemi göz önüne alındığında bu araştırma özellikle ilgi çekicidir.
Georgia Tech, Pentagon’dan önemli miktarda fon alan Georgia Tech Araştırma Enstitüsü’nün (GTRI) Tianjin Üniversitesi ile işbirliği yapmadığını ya da bu üniversiteye fon sağlamadığını vurguladı. Georgia Tech sözcüsü Abbigail Tumpey, kurumun güvenliği sağlamak ve ABD-Çin ilişkilerinin geliştiği bir ortamda teyakkuzu sürdürmek için ek prosedürler uyguladığını belirtti.
Buna karşılık, GTRI’nin mali desteği araştırmacılar tarafından yayınlanan bir makalede kabul edildi ve enstitünün yıllık raporunda ABD Savunma Bakanlığı ve ordu birincil müşteriler olarak gösterildi. Programı yöneten Georgia Tech profesörü Walter de Heer, araştırmayı savunarak, tescilli olmadığını, kamuya açık olduğunu ve kapsamlı yasal incelemelerden geçtiğini vurguladı.
De Heer ayrıca işbirliğinin ABD-Çin ilişkilerinin kötüleşmesinden etkilendiğini ve araştırmanın potansiyeline rağmen daha fazla ABD hükümeti veya özel sektör finansmanı sağlamada zorluklarla karşılaştığını belirtti. Kongre mektubu, Georgia Tech’in ulusal güvenlik kaygıları nedeniyle Tianjin Üniversitesi’ne ihracatı kısıtlayan Varlık Listesi’ne uyumu konusundaki endişeleri dile getiriyor.
Biden yönetimindeki ABD Adalet Bakanlığı, Çin casusluğu ve fikri mülkiyet hırsızlığıyla mücadeleyi amaçlayan Trump dönemine ait bir program olan Çin Girişimi’ni sona erdirdi. Bununla birlikte, Çin’in Amerikan akademisindeki etkisinin incelenmesi, 1965 tarihli Yüksek Öğrenim Yasası’nda Çin’le ilgili daha sıkı tedbirlerin uygulanmasına yönelik tekliflerle devam ediyor.
Kongre komitesinin soruşturması, Moolenaar’ın Nisan ayında başkan olmasından bu yana attığı ilk adımlardan biri oldu. Mektupta komiteden herhangi bir Demokrat Partilinin imzası bulunmuyor. GTRI, Tianjin Uluslararası Nanopartiküller ve Nanosistemler Merkezi ve Washington’daki Çin Büyükelçiliği’nin soruşturmaya verdiği yanıtlara hemen ulaşılamadı.
Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.