Haber

Bakan Yanık, Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardım Programı Protokolü İmza Töreni’nde konuştu Açıklaması

Aile ve Toplumsal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin (AB) en çok önem verdiği ortak değerlerin başında çocuk haklarının geldiğini belirtti.

Bakan Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile AB ortaklığıyla yürütülen 4. Dönem Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardım Programı Protokolü İmza Töreni’nde konuştu.

Bakanlık binasında düzenlenen merasimde Yanık, Türkiye’nin Suriye’deki çatışmaların başlangıcından bu yana tarihî birikiminin de gereği olarak insani sorumluluk hissiyle hareket ettiğini söyledi.

Türkiye’nin dünyada eşi az görülen iyilik geleneğini son olarak Rusya-Ukrayna savaşında da sürdürdüğünü vurgulayan Yanık, “Dün itibarıyla Ukrayna’dan bir küme çocuğumuzu ve onların beraberinde refakatçilerini ülkemize kabul ettik ve onları bir manada güvenliğe eriştirmiş olduk.” sözünü kullandı.

Türkiye’nin insani drama duyarlılığının devam etmesi ve çabalarının uluslararası toplum tarafından da desteklenmesi yönündeki çağrılarının neticesi olarak, AB ile Türkiye arasında 2016’da FRIT mukavelesi imzalandığını anımsatan Yanık, bu iş birliğinin iç savaştan etkilenen Suriyelilere ve bölgedeki çatışmalardan kaçanlara Türkiye tarafından sağlanan sıhhat, eğitim, muhafaza ve sosyoekonomik dayanak üzere hizmetlere katkı sağladığını belirtti.

Çalışmalarda AB ile iş birliğinin artarak devam etmesini temenni ettiklerini tabir eden Yanık, “Çocuk hakları, Türkiye ile Avrupa Birliği’nin en çok önem verdiği ortak değerlerin başında geliyor. Bakanlık olarak hane odaklı yürüttüğümüz tüm programlarımızda da çocuklarımızın eğitimi ve refahı, öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Çocuk hakları konusundaki hassasiyetimiz ülkemizde yaşayan tüm çocukların temel haklarından yararlanabilmeleri için maddi manevi her türlü çabayı kapsamaktadır.” diye konuştu.

Düzensiz göç akınlarının başladığı 2011’de ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyeli çocukların eğitim haklarından mahrum kalmamaları için ilk acil çözüm olarak geçici eğitim merkezlerini kurduklarını hatırlatan Yanık, şöyle devam etti:

“Sığınmacıların kısa vadede ülkelerine dönebileceği koşulların oluşmaması üzerine, anaokulları dahil Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızı ayırt etmeksizin tüm çocuklara açtık ve ‘şartlı eğitim yardımı’ programımızı, ‘yabancılara yönelik koşullu eğitim yardımı’ adı altında en kırılgan durumdaki tüm çocukları kapsayacak şekilde genişlettik. Bunun yanında okul dışı kalmış sığınmacı çocukların, akranlarının öğrenim düzeyini yakalayarak, eğitimlerine onlarla aynı sınıflarda, özgüven ile devam edebilmeleri için ‘hızlandırılmış eğitim programları’ düzenledik. Bugün 4. fazına geçen programın ilk 3 fazında, 1,6 milyar Türk Lirasını aşkın finansal destek, çocuklarımızın ailelerine ulaştırıldı.”

İlk göç dalgasından bu yana 920 bini aşkın öğrencinin okullaştırıldığı bilgisini veren Bakan Yanık, “Programın 4. fazında da Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun finansörlüğünde 210 milyon avroluk bir bütçe ile çocuklarımızın okullaşmalarını desteklemeye devam edeceğimizi belirtmek istiyorum.” açıklamasını yaptı.

Yeni dönemde, çocuk koruma ziyaretlerinin 56 ilde gerçekleştirileceğini bildiren Yanık, “Bu ziyaretlerle, devamsızlık gösteren çocuklarımızın okula gidememe nedenlerini saptayacak, yalnızca devamsızlık yapan çocuk için değil, ailenin tüm bireyleri için de acil yönlendirmelerle müdafaa müdahalelerimizi genişleteceğiz. Ortak emelimiz, okullaşmamış ya da okula sistemli devam edemeyen çocuklarımızın, önlerinde her ne bariyer olursa olsun eğitim haklarına kavuşmalarını sağlamaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Eğitime erişildiği oranda hayatın yönetildiği ve idame edildiğinin altını çizen Yanık, “Dolayısıyla bizim de sonuncu maksadımız mümkünse kendi hayatlarını kendileri idame ettirecek imkanları ve düzenekleri sığınmacılar için de kurmak. Münasebetiyle eğitime erişim sürekliliği ve sağlıklı sağlanması bu manada kıymetli bir katkı olacaktır diye düşünüyoruz.” dedi.

Bütün çabalara rağmen okula hiç kaydolmayan, okula geç kayıt olan, derslerine düzenli devam edemeyen ya da okulu terk etmek zorunda kalan sığınmacı çocukların olduğuna dikkati çeken Yanık, “İmzaladığımız bu muahede ile okullaşma ve devamlılık oranlarına yönelik gaye çıtamızı çok daha üstlere çekeceğimize, tek bir çocuğun dahi eğitim hakkından yoksun kalmayacağına inanıyorum.” diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Lideri Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ise Türkiye’nin değerli bir kısmı çocuklardan oluşan 4 milyonu aşkın mülteciye konut sahipliği yaptığını söyleyerek, dezavantajlı mülteci çocukların eğitimle buluşturmanın çok değerli olduğunu kaydetti.

Açıklamalardan sonra Bakan Yanık ile Meyer-Landrut, 4. Devir Yabancılara Yönelik Kaideli Eğitim Yardım Programı için iş birliği protokolünü imzaladı.

Törenin akabinde, Bakan Yanık ve Meyer-Landrut, programdan yararlanan kimi çocuklara armağan takdim etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu