Teknoloji

Altay tankının serüveni: Seri üretim neden erteleniyor ve gelecekte neler olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 9 Ocak’ta Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC Fabrikası’nda. “Yeni Nesil Fırtına Obüsü Teslim Töreni”ndeTürkiye’nin ilk yerli tankı olacak Altay’ahakkında değerli yorumlar yaptı.

erdoğan “Mayıs (2023) ayında 2 adet yeni Altay tankını ordumuza ve güç kümesini yapacak firmaya test için teslim ediyoruz. Yeni Altayların testlerini tamamladıktan sonra inşallah 2025’ten itibaren proje ortaklarımızla birlikte seri üretime başlayacağız.”ifadeleri kullandı.

Sputnik’in Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) kaynaklarından doğruladığı bilgilere görebu iki tankta Güney Kore’den Hyundai Doosan’dan DV27K dizel motor ve SNT Dynamics’ten EST15K şanzıman bulunur. Testler başarılı olursa, Güney Kore güç kümesinin siparişlerinin artırılması planlanıyor.

Altay tankının seri üretiminin başlangıçta 2020 yılında başlaması planlanıyordu. Ancak tankı Almanya’dan tedarik etmesi planlanan güç setine ambargo uygulandı.

Altay tank projesinde bugüne kadar neler yaşandı?

Türk Kurtuluş Savaşı’nda 5. Süvari Kolordusu komutanının adını almıştır. Fahrettin Altay’danAlınan tankın prototip üretimi için ihale Otokar kazanmış. O dönemde Almanya’dan alınan motor ve şanzıman yani güç seti ile tankın prototip üretimi başarıyla gerçekleştirilmişti. Tankın prototiplerinde K2 Kara Pantertank geliştiricisi Güney Kore’nin ezberFirmadan takviyeler alındı.

Sürecin devamında Savunma Sanayii Başkanlığı (o zamanki Savunma Sanayii Müsteşarlığı) 250 adet Altay tankının seri üretimi için ihaleye çıktı. Bu ihalede tankın prototipinin üretilmesi Otokar’ınyanında FNSSve BMC şirketler de yer aldı. Sunmak BMC işlendi ve 9 Kasım 2018 tarihinde seri üretim sözleşmesi imzalandı. Eğer seri üretim 2020Başlamak için sözleşmeye dahil edildi.

Dönemin Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikliayrıca “2019 sonu veya 2020 başında tankın seri üretimine başlayacağız” açıklama yapmıştı. SSB’nin yayınladığı 2017-2021 Stratejik Planında 2020’de 15 Altay’ın, 2021’de ise 20 tankın teslim edileceği belirtildi. 9 Ocak, seri üretimin 2025’te başlayacağını belirtti.

Güney Kore güç grubu testleri geçecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın2 Altay tankının bu yıl 20 Ekim’de teslim edileceğini duyurdu. BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslan açıklamıştı. Habertürk yazarı Fatih Altaylı’ya konuşan Siyah aslan, “2 prototipi 2023 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edeceğiz. Aslında bunlara prototip demek pek doğru değil. TSK’ya vereceğimiz ilk 100 teslimatın ilk iki tankı bunlar diyebiliriz. Bunlar Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından saha şartlarında test edilecek. Sağladığımız ilk prototiplerin TSK denemeleri 3 yıldan fazla sürdü ama o kadar uzun sürmeyecek. Onayın ardından ilk partiden kalan 98 tankı teslim edeceğiz.”açıklama yapmıştı.

Mayıs ayında Türk Silahlı Kuvvetlerine teslim edilecek 2 Altay tankında Güney Kore’den Hyundai Doosan’dan DV27K dizel motor ve SNT Dynamics’ten EST15K şanzıman yer alacak. Almanya’dan temin edilen güç setine göre prototipleri üretilen Altay tankının güncellenmesi ve Güney Kore’den temin edilen bu güç setine göre test faaliyetlerinin tamamlanması hedefleniyor.

Savunma Sanayii Lideri Prof. Dr. İsmail DemirEylül 2022’de Güney Afrika’nın başkenti Pretoria’da düzenlenen Afrika Havacılık ve Savunma Fuarı’nda Altay tankının son durumu hakkında yapılan açıklamada, “Kore’den temin edilen güç grubu teslimatının ardından BMC tarafından geliştirilmekte olan Altay tankına monte edilerek güç grubunun performans testleri başladı. Güç paketinde bazı değişiklikler yapmamız gerekiyor. Tedarik anlaşması imzalanır imzalanmaz Altay tanklarının seri üretimine önümüzdeki yıldan itibaren başlamayı planlıyoruz.”kelimeleri kullanmıştı.

‘Güney Kore’nin elektrik sisteminde düşünceler var’

Savunma Sanayii Araştırmacısı Anıl Şahin,Ekim 2022’de Sputnik’eDeğerlendirmesinde, Güney Kore’nin güç kümesinde birkaç teknik sorun olduğuna dikkat çekti:

“Güney Kore zaten kendi tanklarında Alman yapımı motorlar ve şanzımanlar kullanıyor. Uzun süredir kendi motorunu ve şanzımanını geliştiriyor ancak motor ve şanzımanda sorunlar olduğu biliniyor. Bir yandan bunları düzeltirken bir yandan da Alman güç kümesiyle kendi tanklarının üretimine devam etti. Türkiye için Almanya aslında Türkiye’ye güç kümesini vermiyor. Ambargo uyguluyor. Altay tankı Güney Kore’nin K2 Black Panther tankına benzediği için bu tankın güç seti de Altay tankı ile uyumludur. Türkiye’nin burada acil ihtiyacı olduğu için Güney Kore’den bir güç kümesi alındı. Altay’a entegrasyonun ardından güç kümesindeki sıkıntıların birlikte çözülmesi gündeme geldi. Çünkü Güney Kore eninde sonunda bu sorunu çözmek zorunda ve Türkiye gibi bir ortağı kaçırmak istemiyor. Şu anda bu güç kümesi Altay’a entegre ediliyor. Analizleri için incelenen birkaç problem var. Türkiye’nin milli güç kümesi gelene kadar tek çözüm onu ​​Güney Kore’den ithal etmek gibi görünüyor.”

Kaç tank üretilecek?

BMC ile imzalanan sözleşmede ilk etapta 40 adet Altay-T1 ve 210 adet Altay-T2 olmak üzere toplam 250 adet Altay tankı üretilmesi planlandı. Bu değil BMC Savunma Genel Müdürü Mehmet Karaaslanİlk etapta 100 tank teslim edileceğini açıklaması, sözleşmede değişiklik olup olmadığı sorusunu da gündeme getirdi.

Altay-T1Modelde Aselsan’ın Akkor (Aktif Koruma Sistemi) ve Roketsan’ın ERA zırh analizi kullanılacak. T2Altay modelinde, Altay tankına geliştirilmiş zırh sistemi, izole gövde mühimmat konfigürasyonu, lazer güdümlü tank topu atış kabiliyeti, mürettebat eğitim modu ve taşınabilir gizlenme ağı yetenekleri eklenecek. T3Modelde Altay tankı, insansız kule kullanarak dünyadaki rakiplerinin ortasında değerli bir konum elde edecek.

kaynasliajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tecrübeli Ustasıyla Lider. %100 Garantili Hizmet. Teklif Alma Hızlı Servis Agı
Başa dön tuşu